Hlavní částí programu je degustace zhruba 25 druhů pálivých papriček. Osobně je pro vás vybere a vypěstuje Peter Gajdoštin, přední semenář, majitel DobráSemena.cz a jeden z lektorů kurzu Jedlá zahrada. Papričky, které vám nejvíc zachutnají si můžete označit v degustačním listu a rovnou si objednat jejich semínka. 

Chutě chilli papriček mohou být velmi pestré! Ten, kdo ochutná chilli papričky z „vyšší třídy pálivosti“ poprvé, cítí jenom ostrou chuť. Když si ale na ně postupně tělo zvykne, začnou chuťové buňky rozlišovat ovocné, citronové, limetkové ba i čokoládové tóny.

Součástí workshopu je i přednáška s ukázkami peruánských paprik od rodilého Peruánce Eduarda Mirandy, který papriky každoročně pěstuje ve skleníku ve Středních Čechách. Přednáška bude ve španělštině simultánně tlumočená do češtiny. Eduardo vám taky připraví k obědu typický peruánský kotlík Guiso de carne se salsou z pálivých papriček. Kotlík možná znáte z dílu o jedlé zahradě z pořadu Ferdinandovy zahrady. Ochutnejte hovězí po peruánsku, na kterém si pochutnával i Ferdinand.

V ceně workshopu máte

  • Ochutnávku cca 25 druhů pálivých papriček
  • Přednášku o pěstování chilli a rajčat
  • Doporučení zajímavých a chutných odrůd
  • Dopolední občerstvení a kávu
  • Tematický oběd z chilli papriček od rodilého Peruánce
  • Prohlídku Baldýnky
  • Možnost pořídit si semínka zeleniny přímo od pěstitele
  • Workshop trvá přibližně 4,5 hodiny

Co je na programu

  • 8.30–9.00: Příjezd, uvítání a ranní kávička s občerstvením
    Pohostíme vás domácími dobrotami vypěstovanými námi nebo našimi sousedy. 
  • 9.00–10.00 Přivítání, teorie a první část ochutnávek papriček
    Dozvíte se to nejdůležitější o pěstování a odrůdách chilli papriček od toho nejpovolanějšího – Petera Gajdoština. 
  • 10.00–12.30: Druhá část ochutnávek papriček, peruánské chilli papričky, přednáška o rajčatech
    Ochutnáte cca 25 druhů pálivých papriček a semena svých favoritů si rovnou můžete objednat s doručením až k vám domů od DobráSemena.cz. Dozvíte se, která rajčata doporučuje přední český semenář a proč zrovna tahle na své zahradě pěstovat. Od Peruánce Eduarda se dozvíte vše o pěstování peruánských ají a možnosti jejich využití v kuchyni. 
  • 12.30–13.00: Společný tematický oběd „peruánský kotlík“
  • 13.00-13.30: Prohlídka Baldýnky, zhodnocení a odjezd
    Pozveme vás na prohlídku naší fleří laboratoře. Provedeme vás květinovými záhony, navštívíme slepičky, naši zeleninovou zahradu a další kouty.

Lektor workshopu Peter Gajdoštin

Workshopem vás provede semenář a majitel DobráSemena.cz Peter Gajdoštin, velký znalec a pěstitel papriček a chilli papriček. Věnovat se bude taky tématu rajčat – jaká na kterou zahradu vybrat, jejich chutě, v čem se liší.

Účastníci si workshopy na Baldýnce chválí

„Celý den v nás zanechal skvělé vzpomínky. Jídlo bylo nezapomenutelné. Workshop byl v krásném prostředí, načerpali plno informací.“ Dáša a Martin

„Pro mě osobně to zafungovalo jako psychoterapie, veškerý stres z pracovního i osobního života ze mě spadl. Prostě jsem si to patřičně užil.“ Petr

„Mé pocity po celou dobu workshopu byly pozitivně laděny. Skvělé vzpomínky ve mě zanechalo závěrečné sezení u ohně ve velmi přátelském duchu. Nadšení z workshopu trvá i teď po návratu, i manželovo!“ Kateřina

„PS: Ještě dnes se mi o cateringu zdá. :-)“ Petra

Kde se workshop koná

Přivítáme vás v nově vznikající laboratoři zahradní architektury ateliéru Flera – malebné hájence Baldýnka v jihočeském Drahově. Baldýnka je snem, který si už druhým rokem plníme. Staňte se součástí toho snu a buďte jedni z prvních, koho na Baldýnce přivítáme. Stále ji budujeme a zatím není vše na svém místě. Pro vás je to ovšem skvělá příležitost vidět a zažít realitu proměny takhle výjimečného kousku krajiny.

Štítky: Workshop